ביצוע ניתוח בריאטרי הוא החלטה חשובה שתשפיע רבות על חייך. כדי לוודא שרק המתאימים עוברים את הניתוח משרד הבריאות מתנה אותו בשורת בדיקות. אילו בדיקות גופניות תידרש לעבור לפני הניתוח הבריאטרי? מה הבירור הנוסף שנדרש עבור מי שסובל ממחלות רקע? ומה תפקיד הערכת בריאות הנפש שלך?
ההחלטה על ביצוע ניתוח בריאטרי היא רק השלב הראשון בדרך לחיים בריאים יותר. טרם הניתוח תתקיים ועדת מומחים (הועדה הבריאטרית) ותבצע בדיקות רפואיות שנועדו לוודא שהניתוח הוא אפשרות הטיפול הטובה והבטוחה ביותר למצבך. בכתבה זו נסקור את הבדיקות ומשמעותן.
אק"ג וצילום חזה: בחינת המערכת הקרדיוווסקולרית (מערכת הלב וכלי הדם) ² ¹
קיים קשר ידוע בין השמנה למחלות קרדיוווסקולריות, וככל שמדד מסת הגוף (BMI) גבוה יותר, כך גם עולה הסיכון למחלות אלו. הערכת רמת הסיכון שלך תתבסס על ההיסטוריה הרפואית שלך, על התסמינים שתציג ועל הרגלי החיים שלך. למשל, מי שסובל מהיסטוריה של סוכרת, דום נשימה חסימתי בשינה (obstructive sleep apnea), מתקשה בפעילות גופנית, או מעשן נמצא בסיכון קרדיוווסקולרי גבוה יותר.
בנוסף, הסיכון הקרדיוווסקולרי שלך יוערך באמצעות אק"ג וצילום חזה. לצורך בדיקת אק"ג יחוברו לחזה שלך 12 אלקטרודות שרושמות ובוחנות את הפעילות החשמלית הלב. בצילום רנטגן של בית החזה ניתן יהיה לקבל תמונה של איברי החזה, בדגש על הלב, הריאות ודרכי הנשימה, החוליות בעמוד השדרה ובית החזה. מטרת בדיקות אלה היא לשפר את המידע שיש לצוות הרפואי בנוגע לבטיחות ההרדמה והניתוח עבורך מבחינה הלבבית.
צילום ושט וקיבה או גסטרוסקופיה ³ ²
בדיקות אלו נועדו כדי לזהות מצבים רפואיים בדרכי העיכול העליונות וכדי להעריך את התקדמותם. המצבים הרפואיים שנבחנים הם בעיקר: רפלוקס בין הקיבה לוושט (GERD), כיב פפטי, זיהום בחיידק הליקובקטר פילורי (Helicobacter pylori), בקע סרעפתי, חסימות או גידולים. לביצוע הבדיקות יש חשיבות מיוחד אם אתה סובל מתסמיני צרבת, כאבי בטן או אנמיה.
צילום ושט וקיבה הוא בדיקת הדמיה, שבה מבוצע צילום רנטגן מיד לאחר בליעה של נוזל מסוים. חומרים אלו משמשים כחומר ניגוד, ובעזרת הצילום ניתן לאתר חסימות או הפרעות שונות בדרכי העיכול העליונות. בגסטרוסקופיה נבדקות דרכי העיכול העליונות על-ידי החדרה של מצלמה זעירה דרך הפה.
- UpToDate: “Preanesthesia medical evaluation of the obese patient” section of “Cardiovascular disease”.
- נייר עמדה- ניתוחים לטיפול בהשמנת יתר חולני. איגוד הכירורגים בישראל, החוג לכירורגיה בריאטרית, החברה הישראלית לחקר וטיפול בשמנת יתר, האיגוד הישראלי לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד, אוגוסט 2017, ההסתדרות הרפואית בישראל.
- UpToDate: “Bariatric operations for management of obesity: Indications and preoperative preparation“ section of “Medical assessment”.
גסטרוסקופיה תועדף על פני צילום ושט וקיבה בעיקר בקרב מי שסובל מתסמיני צרבת, אנמיה וכאבי בטן, במי שכבר עבר ניתוח בריאטרי מסוג טבעת מתכווננת או מי שקיבתו מוסטת ולא נגישה. מטרת בדיקות אלה היא לאתר מראש מצבים רפואיים שניתוח בריאטרי יכול להחמיר.
אולטרסאונד בטן עליונה ²
מטרת הבדיקה היא לבחון את מצב הכבד ולברר את קיומן של אבנים בכיס המרה. אולטרסאונד בטן עליונה חשוב במיוחד עבור מי שהתגלו בבדיקות הדם שלו תפקודים לא תקינים של אנזימי הכבד, ועבור מי שסובל ממחלת כבד שאינה מאלכוהול (Non-Alcoholic Fatty Liver disease). הבדיקה מאפשרת לסובלים ממחלות כבד להעריך את רמת ההצטלקות של רקמת הכבד (רמת הצירוזיס).
בדיקות הדם הנדרשות ²
במסגרת בדיקת הדם יבחנו המדדים הבאים:
- ספירת דם.
- תפקודי קרישה.
- כימיה בדם: הבדיקה תבחן את תפקוד הכליות והכבד שלך, את רמות הסוכר בצום ופרופיל השומנים. רמות הסוכר בדם יכולות לגלות אם אתה סובל ממצב קדם-סוכרתי או להעיד על רמת הסוכרת הנוכחית שלך. פרופיל שומנים בדם יסייע, בין היתר, להעריך את הסיכון הקרדיווסקולרי שלך בניתוח ולאחריו.
- בדיקת המוגלובין מסוכרר (HbA1C): נועדה לבחון את רמות הסוכר הממוצעות בדמך בשלושת החודשים שקדמו לבדיקה.
- פרופיל הורמונלי: תפקוד בלוטת התריס, רמת הורמוני TSH ו- PTH.
- רמות ויטמינים ומינרלים: הבדיקה הבסיסית תברר האם אתה סובל מחסרים בויטמין D, ויטמין B12, או חומצה פולית.
- רמות הברזל, טרנספרין ופריטין: טרנספרין ופריטין הם אנזימים הקשורים לרמת הברזל בגוף. הבדיקות נועדו לבדוק אנמיה או מצבים המטולוגים אחרים.
בחינת הפרופיל ההורמונלי שלך ²
כבר בבדיקות הדם שתערוך ייבחנו תפקודי בלוטת התריס שלך כדי לאתר עודף או תת-פעילות שלה. בנוסף לכך, ייתכן שתתבקש לבצע איסוף שתן במשך 24 שעות על מנת לבחון את רמות הורמון הקורטיזול החופשי בשתן. הורמון זה משפיע רמת חילוף החומרים בגופך וקשור להשמנה ולסיכונים בניתוח. אם התגלו רמות קורטיזול מוגברות בשתן, תתבקש לבצע מבחן דיכוי דקסמתזון, שנועד לבחון את המקור לעודף הקורטיזול.
במצבים שבהם מתגלות חריגות ברמות הורמונים מסויימים ייתכן שתתבקש לפנות טרם הניתוח לייעוץ מעמיק אצל רופא אנדוקרינולוג. מטרת הבירור היא לגלות כיצד הפרופיל ההורמונלי שלך משפיע על ההשמנה והמחלות הנלוות להשמנה (כמו למשל סוכרת). הייעוץ ינסה לתת מענה לשאלה, האם ניתוח בריאטרי יכול לסייע לך, או שמומלץ קודם לפנות לטיפולים אחרים.
בדיקות ספציפיות בהתאם להיסטוריה הרפואית שלך ²
כל המבקשים לעבור ניתוח בריאטרי יצטרכו להציג מכתב מהרופא הקבוע שלהם, שמפרט את מלוא מחלות הרקע שלהם, ניתוחי עבר, רגישות לתרופות וכן את רשימת התרופות הקבועות המעודכנת ביותר.
בנוסף, אם אתה סובל ממחלות רקע, תידרש להציג לוועדה הבריאטרית מכתבים מהרופאים המומחים המתאימים. למשל, הסובלים ממצבים רפואיים הקשורים למערכת הקרדיוווסקולרית יידרשו להציג מכתב מקרדיולוג.
כמו-כן, כל מי שמעשן, ולא רק מי שסובל ממחלת ריאות כלשהי, יתבקש לבצע לפני הניתוח בדיקת תפקודי ריאות.
הערכות ובדיקות נוספות שחשוב להכיר
על אף שלא מדובר בבדיקות גופניות, חשוב לדעת שבמהלך ההכנה לניתוח, תתבקש לעבור הערכה תזונתית על ידי דיאטן, והערכה פסיכולוגית על ידי פסיכולוג או עובד-סוציאלי.
ההערכה התזונתית נועדה על מנת לאפיין את דפוסי האכילה שלך ולבחון האם אתה סובל או סבלת בעבר מהפרעות אכילה. מטרת הערכה זו היא גם לוודא את הבנתך בנוגע למשמעות הניתוח ומוכנותך לשנות את אורחות חייך לאחריו.
מוכנותך לשנות את אורחות חייך תיבחן גם במסגרת ההערכה הפסיכולוגית. בנוסף, תיבדק בהערכה הפסיכולוגית קיומה של פתולוגיה פסיכיאטרית הקשורה להפרעות אכילה- כל אלה עלולות לפגוע ביעילות תוצאות הניתוח.
הבדיקות אומנם רבות, אך הן נועדו לוודא שניתוח בריאטרי הוא האפשרות הטובה והבטוחה ביותר עבורך. בדיקה שאינה בתחום הנורמה לא שוללת את ביצוע הניתוח, ותוצאותיה ייבחנו על ידי הצוות הרפואי שילווה אותך.
חוזר מנהל הרפואה 33/2013 קווים מנחים לביצוע ניתוחים בריאטריים במבוגרים 2013, משרד הבריאות