ריכזנו כאן כמה מהתשובות לשאלות הנפוצות ביותר שמטרידות מי ששוקל לעבור ניתוח בריאטרי, ומי שכבר בחר בניתוח. אם יש שאלות נוספות שמטרידות אותך, מומלץ להתייעץ עם הצוות הרפואי המלווה.

במרבית המקרים תתאפשר חזרה לעבודה לאחר כשבועיים מהניתוח, אך מועד החזרה לעבודה תלוי בסוג הניתוח הבריאטרי שתבצעו. ייתכן שגם לאחר החזרה לעבודה, תרגיש חולשה ועייפות, וחשוב לשים לב לכך במיוחד במשרות שבהן חולשה ועייפות עשויות לגרום לסכנה. תוכל לשקול חזרה הדרגתית לעבודה, מבחינת היקף שעות ומספר ימים, וניתן להתייעץ על כך עם הרופא המנתח.

מנותחים רבים חוששים לחזור לעבודתם בשל חשש להיווצרות בקע בעקבות הרמת משאות כבדים או עבודה מאומצת. חשוב לדעת שהסיבה המרכזית לבקעים היא דווקא זיהומים, ולא עבודה מאומצת.

תוכל להתחיל בביצוע פעילות גופנית לאחר כחודשיים עד שלושה חודשים מביצוע הניתוח, כשתקבל לכך אישור מהרופא המנתח. אפשר להתחיל עם פעילות גופנית שעובדת על כוח, במטרה לשמור ולהגדיל את מסת השריר בגוף ולהעלות בכך את קצב חילוף החומרים. בנוסף, מומלץ על ידי איגוד הכירורגים בישראל להתחיל בביצוע פעילות אירובית שבועית בסך כולל של 150 דקות, עד להגעה ליעד של 300 דקות שבועיות.

מחקר שבחן מנותחים בניתוח בריאטרי מצא שהם צריכים להקפיד על שתייה מספקת ובכמויות קטנות סביב פעילות גופנית. הסיבה למצבם הייחודי הוא שמחד, הם זקוקים לכמויות מים גדולות בשל מימדי גופם ונטייתם להזיע, ומצד שני יכולתם לצרוך שתייה מוגבלת לאחר הניתוח.

התשובה העקרונית לכך היא: כן, תוכל לעבור לרוב ניתוח לפרוסקופי. עם זאת, חשוב מאוד ליידע את המנתח שלך ואת המרדים לגבי כל הניתוחים והפרוצדורות שעברת באזור הבטן והאגן, על מנת להימנע מסיבוכים ולוודא שלמנתח יש "גישה חלקה" ושדה ראייה מספיק לביצוע הניתוח באופן לפרוסקופי. בהקשר הזה חשוב ליידע את הרופאים גם בניתוחים שעברת בתקופת הילדות, שכן אלו "נשכחים" לעיתים.

ככלל, מרבית הניתוחים הבריאטרים היום נעשים בשיטה לפרוסקופית, שמאפשרת גישה טובה לאיברי המטופל במספר חתכים זעירים מבלי לבצע חתך מרכזי, כפי שנעשה בניתוח בגישה פתוחה. הגישה הלפרוסקופית נחשבת בטוחה, ובעלת זמן החלמה קצר יותר. עם זאת, קיימים מצבים בהם בטוח יותר לבחור מראש בניתוח בגישה פתוחה, ובעיקר כאשר קיימות הידבקויות מניתוחים קודמים. הידבקות היא רקמת צלקת שנוצרת על-ידי הגוף כדי לרפא חתכים, ולעיתים מקשרת בין איברים באופן לא תקין שמגביל את היכולת לבצע את הניתוח באופן לפרוסקופי.

ניתוח בריאטרי יכול להיות מסוכן יותר עבור הסובלים מסוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים). על מנת למזער את הסיכונים במצב כזה, עליך לעקוב בקפידה אחר הוראות הרופא המנתח והרופא שמלווה אותך באופן שוטף, ובמיוחד בכל הנוגע לנטילת התרופות הקובעות שלך ומינונן.

בהקשר זה נציין, שנמצא שטיפול בהשמנה מביא גם לנסיגה במצבים סוכרתיים ומצבים פרה-סוכרתיים. הטיפול הבריאטרי מסייע במיוחד למי שלא מצליח להגיע לשליטה במצב הסוכרתי באמצעות טיפול תרופתי. ניתוחים בריאטרים מסוג מעקף קיבה וניתוח שרוול הם בעלי ההשפעה הרבה ביותר על המצב הסוכרתי. מחקרים הראו שניתוח מסוג מעקף קיבה הצליח להביא לנסיגה בסוכרת עבור כ-83% מהמנותחים, בניתוח שרוול הנסיגה היתה בממוצע עבור 55% מהמנותחים, ובניתוח מסוג טבעת מתכווננת בעבור 44% מהמנותחים.

התשובה העקרונית לכך היא: כן, הניתוח אפשרי. עם זאת, לפני אישור הניתוח על-ידי הועדה הבריאטרית, תצטרך להציג מכתב מהקרדיולוג המלווה שלך, שמאשר את ביצוע הניתוח, וכן לעבור בדיקות שיבחנו האם יש מניעה לביצוע הניתוח. חשוב שתחשוף בפני הרופא המנתח שלך את כל הפרטים בנוגע למחלות שלך והתרופות שאתה נוטל, ובמיוחד בכל הנוגע למצב המערכת הקרדיוווסקולרית שלך ולנטילת תרופות לדילול דם. לרוב, ניתן לבצע ניתוח בריאטרי גם לאחר החלפת אחד ממסתמי הלב, התקנת סטנט במסגרת צנתור, או ניתוח מעקפים.

מחקרים מצאו שניתוחים בריאטרים עשויים להביא להטבה במצבים הרפואיים הקשורים למערכת הקרדיוווסקולרית. נמצא למשל, שלאחר הניתוח הבריאטרי היתה ירידה בשיעור של 30% בשימוש בתרופות לשליטה בלחץ-הדם. מעניין לגלות שבעוד שהירידה במשקל היתה הדרגתית ונמשכה לאורך חודשים, השפעה המלאה על לחץ-הדם הושגה כבר בחודש הראשון לאחר הניתוח. כמו-כן, נמצא שלאחר ניתוח מסוג מעקף קיבה היתה ירידה בשיעור של 16% ברמות הכולסטרול, ירידה בטריגליצרידים בשיעור של 63% וירידה משמעותית גם ברמות שומנים מסוגים אחרים בדם.

לרוב צפויה עלייה בפוריות לאחר ניתוח בריאטרי. מחקרים שבחנו נשים שהרו לאחר ניתוח בריאטרי מצאו שהן הצליחו להרות למרות ש- 15%-44% מהן סבלו מירידה בפריון קודם לניתוח.

אם החלטת שאת רוצה להרות, חשוב שתדעי שבנייר עמדה של איגוד הכירורגיה הבריאטרית מצוין, כי "קיים קונצנזוס רפואי על ההמלצה להמתין בין 18-12 חודשים מהניתוח ועד כניסה להריון".

הצורך להמתין תקופה לפני כניסה להריון נובע מכך שבתקופת הזמן הזאת מתרחשת הירידה המשמעותית ביותר במשקל, והריון עשוי לפגוע בכך. בנוסף, בתקופה זו הירידה במשקל עלולה להביא לחסרים תזונתיים, בייחוד בקרב מי שבחר בניתוח מסוג מעקף קיבה (שמבוסס על מנגנון תת-ספיגה), ולכן לפגיעה בעובר. עם זאת, נציין שהמחקר בעניין זה מצומצם, ושקיימים הבדלים בין סוגי הניתוחים השונים, ולכן יש להתייעץ בנושא עם הרופא המטפל.

חשוב לדעת, שאם נותחת בניתוח בריאטרי והרית, ההריון ייחשב כ"הריון בסיכון". נייר עמדה של איגוד הכירורגיה הבריאטרית קובע שבהריון ילווה אותך צוות רב-מקצועי, שכולל רופא מומחה לרפואת האם והעובר, כירורג בריאטרי ודיאטנית, מפני שאת נמצאת בסיכון גבוה יותר לסיבוכים. הסיבוכים כוללים, בין היתר: חסימות מעי, כיב קיבה, היצרות קו סיכות, סיבוכים עם הטבעת (בניתוח טבעת מתכווננת) וסיכון לחסרים תזונתיים לאם ולעובר.

בנוסף, יש להתייעץ עם הרופא שלך לגבי אמצעי מניעה בתקופה הסמוכה לניתוח. אם הניתוח שעברת מבוסס על מנגנון של תת-ספיגה (ניתוח מעקף קיבה למשל), יש העדפה לבחירה באמצעי מניעה שאינו גלולות למניעת הריון, מכיוון שקיים חשש שהן לא יספגו היטב בבליעה.

לאחר הניתוח סובלים מטופלים רבים מעור מדולדל ולא מתוח, אך לעיתים קרובות זהו רק מצב זמני ולא קבוע. כפי שיסביר לך הרופא המנתח, גופך יחווה שינויים רבים במהלך 6-18 החודשים לאחר הניתוח. מראה העור שלך בטווח הארוך תלוי במספר גורמים, בהם: כמות המשקל שהשלת, גילך, הגנטיקה לה זכית, עישון, פעילות גופנית וגורמים נוספים. יש שבוחרים ללבוש לאחר הניתוח בגדים תחתונים מחטבים שמסווים את עודפי העור, וניתן למצוא כאלו בחנויות רבות.

עם זאת, קיימת אפשרות לביצוע ניתוח פלסטי כדי להיפטר מעודפי העור. ההחלטה על מועד ביצוע הניתוח תלויה במצבך הרפואי, אך לרוב הניתוח הפלסטי מתבצע רק כשנה וחצי לאחר הניתוח הבריאטרי.

נשירת שיער מוגברת היא תופעת לוואי נפוצה של הניתוח בתקופה שבין שלושה לשישה חודשים לאחר הניתוח. במקרים רבים המנותחים סובלים מנשירה, ללא קשר לנטילת ויטמינים ותוספי תזונה, והסיבה לנשירה אינה ידועה. עם זאת, לרוב מדובר בתופעת זמנית שחולפת, ונטילה קבועה של ויטמיני ומינרלים צפויה להבטיח את חידוש זקיקי השיער בטווח הארוך.

אם בחרת בניתוח בריאטרי, אתה נמצא בקבוצת סיכון לחסר בוויטמינים ומינרלים, ויכול לסבול מתופעות בריאותיות בלתי הפיכות. לאחר הניתוח חשוב לקיים מעקב הדוק אחר רמות הוויטמינים והמינרלים, ליטול באופן קבוע מולטי-ויטמין, ולהתייעץ עם דיאטן/נית או רופא/ה באופן שוטף. כדי לעקוב אחר החסרים התזונתיים, ההסתדרות הרפואית בישראל ממליצה לבצע בדיקות דם אחת לשלושה חודשים בשנה שלאחר הניתוח, פעמיים בשנה החל מהשנה השנייה לאחר הניתוח, ואחת לשנה לפחות לאחר מכן.

 

הדיאטה הטרום ניתוחית היא שלב ראשון בבניית הרגלי אכילה חדשים למנותח לאחר הניתוח. הדיאטה מקנה הרגלים ראשונים של אכילה לפי תפריט, בחירת סוגי מזון וגודל מנות, ומעודדת את השינוי ההתנהגותי הנדרש ביום שאחרי הניתוח.[1]

לפי הנחיות חוזר המנהל לרפואה לניתוחים בריאטרים במבוגרים, מועמדים לניתוח בריאטרי צריכים להתחיל בדיאטה דלת פחמימות לפחות שלושה שבועות טרם הניתוח. עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל ממליצה על תפריט הכולל 1500-1600 קק"ל (קלוריות).

מחקר שבדק את הצלחת הניתוח לאחר ארבע שנים מצא שמי שביצע דיאטה טרם הניתוח וירד במשקל, היה בעל סיכוי גבוה יותר להצלחת הניתוח.[4] נמצא גם שלירידה בשקל טרם הניתוח יש השפעה על קיצור משך הניתוח וירידה בכמות הסיבוכים בניתוח.[5] חשוב לדעת, שמחקר הראה שההשפעה המשמעותית ביותר של ירידה במשקל לפני הניתוח היא במועמדים לניתוח בעלי מדד מסת גוף (BMI) גבוה מ-50.[6]

[1] Baldry EL, Leeder PC, Idris IR. Pre-operative dietary restriction for patients undergoing bariatric surgery in the UK: observational study of current practice and dietary Effect. Obes Surg. 2014;24(3):416-21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24214282

[4] Alger-Mayer S, Polimeni JM, Malone M. Preoperative weight loss as a predictor of long-term success following Roux-en-Y gastric bypass. Obes Surg. 2008;1(7) 772- 75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18392899

[5] Huerta S, Dredar S, Hayden E, Siddiqui AA, Anthony T, Asolati M, Varela JE, Livingston EH. Preoperative weight loss decreases the operative time of gastric bypass at a Veterans Administration hospital. Obes Surg. 2008;18(5):508-12 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18365294 

[6] Anderin C, Gustafsson UO, Heijbel N, Thorell A. Weight Loss Before Bariatric Surgery and Postoperative Complications: data from the scandinavian obesity registry (SOReg). Ann Surg.2015;261(5):909-13. https://p32 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25211265

לאחר הניתוח תצטרך לעבור שינוי תזונתי, אך לא מדובר ב"דיאטת רעב". התאבון שלך צפוי להיות ירוד בסמוך לניתוח, ולחזור במלואו רק כעבור חצי שנה עד שנה וחצי. בזמן הזה תוכל לשבוע מכמות קטנה יותר של אוכל ולאחר זמן קצר יותר. זה לא אומר שתוכל לאכול ללא מחשבה, כיוון שזה בדיוק הזמן לסגל הרגלי אכילה נכונים שישרתו אותך בהמשך. בחירת תפריט בריא ומזין הוא מרכיב חיוני בירידה במשקל והצלחת הניתוח.

גם בעניין פעילות גופנית, אין ציפייה שתבצע פעילות גופנית אינטנסיבית וכואבת לאחר הניתוח. בהתייעצות עם הרופא, יש להתחיל לבצע פעילות גופנית מתונה, שמותאמת לך ושתרגיש שתוכל להתמיד בה. מלבד תרומה לירידה במשקל, פעילות גופנית טובה גם להפחתת לחצים ולשליטה בתאבון, ובלעדיה גופך ייחלש ויהיה שברירי במיוחד ככל שתזדקן.

ככל שעודף המשקל שלך יפחת לאחר הניתוח, תוכל ככל הנראה להפחית במינון ואף להפסיק ליטול חלק מן התרופות שלך, ביניהן: תרופות למחלות לב, ליתר לחץ-דם, לשומנים בדם ולסוכרת. בכל מקרה, יש להפחית את התרופות רק לאחר התייעצות עם רופא.

אם בחרת בניתוח בריאטרי מסוג מעקף קיבה או ניתוח שרוול, תוכל כנראה להתחיל להוריד את מינון התרופות לטיפול בסוכרת כבר בסמוך לניתוח.

מאמרים נלווים

ניתוח שרוול קיבה
ניתוח בריאטרי (קיצור קיבה)

ניתוח שרוול – Sleeve Gastrectomy

ניתוח שרוול הוא הניתוח הבריאטרי הנפוץ ביותר בעולם? מהי הפרוצדורה הניתוחית? מהן השפעות הניתוח בטווח הארוך? ומהם הסיכונים שחשוב להכיר? כל המידע החשוב לפני שצועדים

קרא עוד >>
ניתוח מעקף קיבה
ניתוח בריאטרי (קיצור קיבה)

מעקף קיבה בשתי השקות Rox-en-Y

נחשב לניתוח הבריאטרי הנחקר ביותר ובנוסף לירידה במשקל ושמירה עליו לאורך שנים ארוכות, מיוחסת לו גם היכולת לאזן סוכרת ומחלות אחרות. למי מתאים ניתוח מעקף

קרא עוד >>
יתרונות עיקריים של הניתוח הבריאטריי
ניתוח בריאטרי (קיצור קיבה)

יתרונות עיקריים של הניתוח הבריאטרי

מהי השפעת הניתוח הבריאטרי על המצב הסוכרתי? האם ניתוח בריאטרי יכול לסייע במצבים של יתר לחץ-דם ושומנים בדם? מה לגבי יתר התחלואה הנלוות להשמנה, כמו

קרא עוד >>