למי מיועדת פרוצדורה השל החדרת בלון לקיבה? מהם הבלונים השונים המוצעים כיום? במה הם נבדלים זה מזה? ומהם סיכויי ההצלחה והסיכונים? כל המידע שחשוב לקבל.

בלון קיבה הוא טיפול ותיק ומוכח לטיפול בהשמנה, אשר מאפשר ירידה במשקל ללא הסיכונים הכרוכים בניתוח בריאטרי. הטיפול בבלון יכול גם לשמש כאמצעי ראשוני לירידה במשקל עבור מי שמבקשים להרזות על מנת להתאים בהמשך  לביצוע ניתוח בריאטרי. בשוק קיימים סוגים שונים של בלונים ובכולם מוקטן הנפח האפקטיבי של הקיבה  כדי להגביר את תחושת השובע המלאות.

מהו בלון קיבה?

בלון הקיבה הוא טיפול ותיק ושמרני שנועד להביא לטפל בהשמנה ובמחלות הנלוות להשמנה, באמצעים שאינם כירורגים.

איך זה עובד? מדובר בבלון מסיליקון או חומר דומה שמוחדר לקיבה דרך הפה והושט באנדוסקופיה. לאחר הגעתו לקיבה, המנתח ממלא את הבלון, כך שיתפוס חלק מנפח הקיבה. הקטנת הנפח האפקטיבי של הקיבה מגבירה את תחושת המלאות והשובע בשלב מוקדם יותר של הארוחה, ובכך מביאה להפחתה במספר הקלוריות הנצרכות ולירידה במשקל. הבלון נשאר בקיבה לפרק זמן של עד 6 חודשים, שלאחריהם הוא מוצא בפרוצדורה דומה. שתי הפרוצדורות נמשכות כ-15-20 דקות. כמובן שככל שמשך הזמן שבו נמצא הבלון בקיבה ארוך יותר – כך גם הירידה במשקל משמעותית יותר בדרך כלל.

מהם סוגי הבלונים המוצעים כיום? ומהי השפעתם על עודף המשקל?

קיימים מספר סוגי בלונים, אך המנגנון הפיזיולוגי זהה בכולם – הקטנת הגודל האפקטיבי של הקיבה.

Orbera Balloon: בלון האורברה הוא הבלון הותיק ביותר בשוק, ולכן גם קיים עליו המידע הרב ביותר. הבלון עשוי סיליקון וממולא במהלך הפרוצדורה בסליין בנפח של עד 600 מ"ל. במטא-מחקר שבחן את יעילות האורברה נמצא שהושגה ירידה ממוצעת של 25% מעודף המשקל (17 ק"ג בממוצע) במהלך חצי השנה הראשונה לאחר הפרוצדורה. עם זאת, הירידה במשקל דועכת לאורך זמן, ובטווח זמן של 5 שנים, נשמרה רק שליש מהירידה במשקל (7 ק"ג בממוצע). בנוסף, הושגה הפחתה בתסמיני המחלות הנלוות להשמנה, בהן סוכרת, יתר לחץ-דם ושומנים בדם.

ReShape Duo: מדובר בהתקן של שני בלונים המחוברים ביניהם בצינורית גמישה, וכל אחד מהם ממולא בנפרד בתמיסת סליין בנפח כולל של עד 750-800 מ"ל. הרעיון מאחורי החלוקה לשני בלונים הוא מניעת החלקת הבלונים למעי במקרה שאחד הבלונים נפגם ומתרוקן. ההתקן השיג ירידה ממוצעת של 25% בעודף המשקל, שאף נשמרה כחצי שנה לאחר הוצאת הבלונים. ההתקן נכנס לשימוש רק בשנת 2015, ולכן עוד לא קיים מידע על השפעתו לטווח ארוך.

The Spatz Adjustable Balloon System: בלון הספץ נותר מחובר לצינורית שניתנת למשיכה מהפה (ע"י הרופא בלבד). באמצעות הצינורית ניתן להעלות ולהפחית את נפח הבלון תוך כדי הטיפול, בהתאם לאפקטיביות הטיפול ותלונותיו של האדם. לא ניתן לקבוע עדיין אם יש לבלון המתכוונן יתרון על פני בלון בנפח קבוע. נציין שקיימים דיווחים על סיבוכים משמעותיים יותר בבלון זה, בעיקר בשל חסימת הפתח העליון של הקיבה, וניקוב הקיבה.

The Obalon Gastric Balloon: בלון זה הוא למעשה קפסולת ג'ל שניתן לנפח עד לנפח של 250 סמ"ק באמצעות צינורית שנמשכת עד לפה. בהתייעצות עם הרופא, ניתן לחזור על הפרוצדורה ולהשתמש בשלושה בלונים לכל היותר, בהפרש של חודש זה מזה. מדובר במוצר חדש יחסית, ועוד לא קיימים מחקרים שמעידים על יעילותו.

למי מתאים טיפול באמצעות בלון קיבה?

החדרת בלון לקיבה מומלצת רק למי שמדד מסת הגוף שלו (BMI) גבוה מ-35, או שאותו מדד גבוה מ-30 ובנוסף הוא סובל ממחלות הנלוות להשמנה, כמו סוכרת, יתר לחץ-דם, דום נשימה בשינה או בעיות פריון.

חשוב לדעת שהפרוצדורה נעשית רק לאחר התחייבות של האדם לליווי ארוך טווח של גורמי מקצוע ולהתמדה בשינוי הרגלי הדיאטה והכושר הגופני שלו.

חלק משמעותי ממי שבוחר בהכנסת בלון הם אנשים הסובלים מהשמנה, שאינם עומדים בקריטריון הסף לניתוח בריאטרי. הבלון מאפשר למי שסובל מהשמנה קיצונית שלא מאפשרת לו לבצע ניתוח בריאטרי טיפול שיביא לירידה רצויה במשקל, עד להגעה למצב גופני ונפשי שיאפשר את הניתוח. קבוצה משמעותית אחרת שבוחרת בפרוצדורה היא אנשים הסובלים מהשמנה ולא מעוניינים בניתוח בריאטרי. הבלון מאפשר ירידה במשקל ללא הסיכונים הכרוכים בניתוח, או התוצאות הבלתי הפיכות של חלק מהניתוחים.

חשוב לדעת שאם עברת ניתוח בריאטרי או שיש לך פגיעה אחרת בהמשכיות מערכת העיכול – לא מומלץ לרוב לבחור בהתקנת הבלון. קיומו של בקע בטני יכול להיות גם הוא סיבה לאי-ביצוע הפרוצדורה, אך יש לבחון כל מקרה באופן פרטני.

מהם הסיכונים?

בשל השימוש ארוך השנים בו, מרבית המחקרים בנוגע לסיכונים נערכו עבור בלון האורברה. השימוש בבלון נחשב בטוח יחסית, במיוחד בהשוואה לניתוח בריאטרי. עם זאת, קיים סיכון שהבלון יביא להקאות וכאבי בטן (34% מהפרוצדורות) בשל תחושת המלאות שנוצרת בקיבה. בנוסף, תיתכן דליפה של הבלון, במיוחד אם הוא נותר בקיבה יותר מ-6 חודשים. במרבית המקרים הבלון יוצא בצואה או בהקאה.

ככל שהטיפול באמצעות הכנסת בלון לא הביא לתוצאות הרצויות, ניתן לשקול ביצוע ניתוח בריארטרי בהתייעצות עם הרופא המטפל.

  1. https://asmbs.org/tool-kits/intra-gastric-balloon
  2. https://www.ima.org.il/userfiles/image/Ne95_ObesitySur.pdf
  3. Abu Dayyeh BK, Kumar N, Edmundowicz SA, Jonnalagadda S, Larsen M, Sullivan S, et al. ASGE Bariatric Endoscopy Task Force systematic review and meta־analysis assessing the ASGE PIVI thresholds for adopting endoscopic bariatric therapies. Gastrointestinal endoscopy. 2015;82(3):425–38.e5.
  4. Kotzampassi K, Grosomanidis V, Papakostas P, Penna S, Eleftheriadis E. 500 intragastric balloons: what happens 5 years thereafter? Obesity surgery. 2012;22(6):896–903.
  5. Bennett MC, Badillo R, Sullivan S. Endoscopic Management. Gastroenterology clinics of North America. 2016;45(4):673–88.

  6. Genco A, Dellepiane D, Baglio G, Cappelletti F, Frangella F, Maselli R, et al. Adjustable intragastric balloon vs non־adjustable intragastric balloon: case־control study on complications, tolerance, and efficacy. Obesity surgery. 2013;23(7):953–8.

  7. Genco A, Dellepiane D, Baglio G, Cappelletti F, Frangella F, Maselli R, et al. Adjustable intragastric balloon vs non־adjustable intragastric balloon: case־control study on complications, tolerance, and efficacy. Obesity surgery. 2013;23(7):953–8; Dayan D, Sagie B, Fishman S. Late Intragastric Balloon Induced Gastric Perforation. Obesity surgery. 2016;26(5):1138–40.

  8. https://www.ima.org.il/userfiles/image/Ne95_ObesitySur.pdf

  9. https://www.ima.org.il/userfiles/image/Ne95_ObesitySur.pdf

  10. Abu Dayyeh BK, Kumar N, Edmundowicz SA, Jonnalagadda S, Larsen M, Sullivan S, et al. ASGE Bariatric Endoscopy Task Force systematic review and meta־analysis assessing the ASGE PIVI thresholds for adopting endoscopic bariatric therapies. Gastrointestinal endoscopy. 2015;82(3):425–38.e5.

כתיבת תגובה